Donnerstag, 31. Juli 2008

Linksmi be alkoholio, sveiki be vaistų

Gyvenimo meno mokykla kviečia mankštintis ir atsikratyti blogų minčių

Pagerinti sveikatą galima ne vien vaistais. Kartais užtenka išmokti valdyti mintis ir jausmus, mankštintis bei taisyklingai kvėpuoti. To besimokantys nusiauna batus, persirengia. Basi eina į jaukią salę, pasitiesia kilimėlius ir susėda ant grindų. Sukryžiuoja kojas. Užsimerkia. Žmonių – gal trisdešimt, o tylu, tarsi nebūtų nė vieno.

Ieško atsakymų į klausimus

Mokytojas Algis Buraitis skelbia pamokos pradžią, per salę nuvilnija darnūs kvėpavimo garsai, trumpai pertraukiantys tylą. Tai ne sektantai ir ne maldininkai, o Baltijos gyvenimo meno labdaros ir paramos fondo nariai, siekiantys geriau pažinti save, atrasti gebėjimų, kaip būti laimingiems, ieškantys atsakymo į klausimą, kas yra gyvenimo esmė, kaip padėti sau ir artimajam.Savo buveinėje, stiklo pastate Savanorių prospekte Kaune, jie renkasi kiekvieną trečiadienio vakarą ir šeštadienio rytą.Pirmadieniais po darbo čia laukiami naujokai, kurie nori būti linksmi be alkoholio, sveiki be vaistų ir laimingi net jei nesiseka. Suvokti, kas yra gyvenimo esmė ir ko vertos sveikatą graužiančios kasdienybės smulkmenos – tai menas gyventi.


Medituoja ir namie

Šešių dienų kursas naujokams skirtas mokytis pozityviai mąstyti, padėti valdyti mintis ir neigiamas emocijas, taisyklingai kvėpuoti.Fiziniai pratimai padeda atsikratyti įtampos, pasikrauti energijos. Viena pamoka trunka apie tris valandas. Išmokę šių pratimų mankštinasi ir medituoja namie.Mokomasi ne tik kvėpavimo technikos bei meditacijos, bet ir sveikos mitybos. Baigusieji kursus mokyklą lanko toliau – ateina tiesiog pabūti su naujais draugais. Su bendraminčiais keliauja, pramogauja, švenčia šventes, į kurias susirenka keli šimtai žmonių.Iš viso kursus yra baigę apie 10 tūkst. šalies gyventojų. Filialai veikia beveik visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose.



Užmiršo negandas ir ligas

Draudimo konsultantė Violeta Bluznevičienė draugijos narė jau aštuoneri metai ir čia lankosi trečiadieniais. „Kai atėjau pirmą kartą, nes turėjau darbo ir šeimos rūpesčių, buvau išsekusi ir morališkai, ir fiziškai. Jaučiausi kaip šimtametė, nors tuomet buvo perpus mažiau. Dabar esu jaunesnė ir energingesnė, nei trisdešimties“, – pasakojo moteris spindinčiomis akimis.Kas rytą ji valandą mankštinasi prie atviro lango, nesvarbu, vasara ar žiema. Liūdnos mintys retai beužklysta. Gyvenimas gražus. „Mano kūnas lankstus, nebejaučiu nuovargio. Fizinis darbas sode – tarsi žaidimas, namų tvarkymas – vieni juokai“, – patirtimi dalijosi V.Bluznevičienė.Architektas Algimantas Sprindys ką tik baigė gyvenimo meno mokytojų rengimo kursus Rusijoje ir tapo mokytoju. Apie Baltijos gyvenimo meno labdaros ir paramos fondą jis sužinojo prieš dvejus metus, netikėtai gatvėje užkalbintas nepažįstamo vyro.Gyvenimo meno mokytoja inžinierė Zita Olbergienė nustebino gydytojus, užkopusi į kalnus nesveikomis kojomis. Dabar moteris jaučiasi sveika. „Vos apsilankius čia apima labai geras jausmas, tiesiog palaima, ir nebegali negrįžti“, – savo pojūčius atskleidė lituanistė Onutė Butkuvienė. Verslininko Raimondo Narkaus 70-metis tėvas atėjo į mokyklą, sužinojęs, jog serga vėžiu. Tai buvo prieš ketverius metus. Šiandien Povilas Narkus gyvas ir sveikas. Jo iniciatyva draugijos padalinys įkurtas Plungėje.


Atvažiuoja net iš Vilniaus

Organizacijos nariai įsitikinę, kad dainininkės Rūtos Morozovaitės balsas skamba taip stipriai bei jaunatviškai ir todėl, kad ji nuolat lanko gyvenimo meno pamokas. Televizijos prodiuseris Audrius Giržadas į Kauną atvažiuoja iš Vilniaus. Taip pat organizuojami kursai vaikams, jaunimui, studentams, verslininkams, nuteistiesiems. Mokytojai atlygio negauna, dirba savanoriškai.Analogiški fondai veikia daugiau kaip 150 pasaulio valstybių. Pagrindinės kvėpavimo technikos ir ją propaguojančio judėjimo įkūrėjas – indas Sri Sri Ravi Shankaras, vienas žymiausių šių laikų humanistų, tris kartus prisatytas Nobelio premijai gauti. Jis keliauja po pasaulį, Lietuvoje lankėsi dusyk.
Marijana Jasaitienė, Vilniaus diena

Keine Kommentare: